fbpx

Κιρσοί

Θεραπεία κιρσών με laser

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση των κιρσών

θεραπεία κιρσών laser

Οι κιρσοί αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ενήλικου πληθυσμού. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και πιο συγκεκριμένα της βαλβιδικής ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου (μείζονος και ελάσσονος σαφηνούς φλέβας).

Η σαφηνεκτομή μέχρι και το 1990 αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Πέρα του ότι αποτελεί μια επίπονη διαδικασία και ο ασθενής θα πρέπει να ακινητοποιηθεί για πολλές ημέρες, συνοδεύεται και από σημαντικές επιπλοκές όπως εκχυμώσεις στην έσω επιφάνεια του μηρού στο κεντρικό τριτημόριο, λεμφοκήλη στην πορεία του stripping, λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος στη μηροβουβωνική χώρα, αιμωδίες στη κατανομή του σαφηνούς νεύρου και άλλες.

Οι τρόποι αντιμετώπισής τους έχουν εξελιχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς μπορούν πλέον να θεραπευτούν με μία μοντέρνα αναίμακτη τεχνική: Το ενδοφλεβικό Laser.

Η θεραπεία κιρσών με laser, είναι ελάχιστα επεμβατική, γίνεται με τοπική αναισθησία και δε χρειάζεται νοσηλεία μεγαλύτερη από μερικές ώρες. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από το 1999 ως μια σύγχρονη, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Τα εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα κατέστησαν την μέθοδο αυτή ως την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών , ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, την ευρωπαϊκή ένωση και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση γίνεται διαδερμική παρακέντηση της φλέβας, προώθηση οδηγού σύρματος και τοποθέτηση ειδικού θηκαρίου. Στη συνέχεια η ίνα του laser μέσα από το θηκάρι και υπό υπερηχογραφικό έλεγχο προωθείται μέχρι 2 εκ. από την σαφηνομηριαία συμβολή. Κατά την πορεία της φλέβας γίνεται έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος πάντα με υπερηχογραφικό έλεγχο και στη συνέχεια ενεργοποίηση της ίνας. Αποσύρουμε προοδευτικά την ίνα διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει οριστικά την πάσχουσα φλέβα. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-40 λεπτά χωρίς τομές, ράμματα ή ουλές και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην οικία του λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Η θεραπεία των κιρσών με τα laser τελευταίας γενιάς έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της προκαλεί πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές μελανιές και σχεδόν καθόλου πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επιστροφή του στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ήδη περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ενδοφλεβική αντιμετώπιση με laser με αποδεδειγμένη κορυφαία κλινική αποτελεσματικότατα, η οποία αγγίζει το 99%. Στις ΗΠΑ πάνω από τα 2/3 των θεραπειών της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας πραγματοποιείται ενδοφλεβικά με laser και αυτό καταγράφει ανοδική πορεία.

Η επιλογή των υποψηφίων για θεραπεία με ενδαγγειακό laser γίνεται μετά από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και τη διενέργεια υπερηχογραφήματος (triplex) φλεβών κάτω άκρων. Οι ενδείξεις για θεραπεία με ενδαγγειακό laser δύναται να αποτελούν:

α) Συμπτώματα που επηρεάζουν τη καθημερινή ποιότητα ζωής όπως: πόνος, οίδημα (πρήξιμο), αίσθημα βάρους, αίσθημα τάσεως (πίεσης), κνησμός (φαγούρα), αιμωδίες (μουδιάσματα), νυχτερινές κράμπες, αυτόματες αιμορραγίες.

β) Δερματικές αλλαγές που σχετίζονται με την φλεβική στάση όπως: οίδημα, έλκη, λευκή ατροφία, φλεβεκτασίες, υπέρχρωση, έκζεμα, λιποδερματοσκλήρυνση, επιπολής φλεβίτιδα.

Ο Δρ. Ιωάννης Γ. Κωτσικόρης έχει εξειδικευθεί και στη συγκεκριμένη θεραπεία παρέχοντας άριστα αποτελέσματα.Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας!


Copyright by Dr. Kotsikoris 2019. All rights reserved.