Το σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας περιγράφει την εξωγενή συμπίεση της ιγνυακής και οφείλεται σε ανωμαλίες κατά την εμβρυική ανάπτυξη, όπου η έσω κεφαλή του γαστροκνημιαίου μυός συμπαρασύρει, καθώς διασχίζει εγκάρσια την ιγνυακή κοιλότητα, τα αγγεία επί τα εντός αυτού. Συναντάται κυρίως σε νέους άνδρες.
Το σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής βάση της αιτιολογίας είναι:
Τύπου Ι όπου η ιγνυακή αρτηρία μετατοπίζεται επί τα εντός και γύρω από τη φυσιολογικά
καταφυόμενη έσω κεφαλή του γαστροκνημιαίου μυός.
Τύπου ΙΙ όπου η ιγνυακή αρτηρία παρουσιάζει φυσιολογική πορεία αλλά συμπιέζεται από την έσω κεφαλή του γαστροκνήμιου μυός, η οποία παρουσιάζει ανώμαλη κατάφυση.
Τύπου ΙΙΙ όπου η παγίδευση της ιγνυακής οφείλεται σε μια συμπληρωματική πλευρική έκφυση της έσω κεφαλής του γαστροκνήμιου μυός.
Τύπου ΙV όπου η παγίδευση της ιγνυακής οφείλεται στον ιγνυακό μυ ή μια ινώδη ταινία.
Κλινική εικόνα – Συνήθως το συναντούμε σε νέους άνδρες και εκδηλώνετε με διαλείπουσα χωλότητα η οποία εξελίσσετε σε συνεχές άλγος αναπαύσεως. Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί με εικόνα μεταστενωτικού ανευρύσματος η περιφερικής εμβολής.
Διάγνωση – Η διάγνωση της πάθησης βασίζετε στο ιστορικό, την κλινική εξέταση (δοκιμασίες φόρτισης με ενεργητική έκταση η παθητική ραχιαία κάμψη του ποδιού, οι ποδικοί σφυγμοί μπορεί να εξαφανιστούν) και τον απεικονιστικό έλεγχο με υπέρηχο, αγγειογραφία, αξονική και μαγνητική αγγειογραφία.
Θεραπεία – Η θεραπεία είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην κατάργηση της ανατομικής ανωμαλίας και την αποκατάσταση της αιματικής ροής. Η προσπέλαση είναι οπίσθια με S τομή. Στο πρώιμο σύνδρομο παγίδευσης τύπου Ι και ΙΙ προβλέπεται η ορθότοπη επανατοποθέτηση της ιγνυακής ενώ στους τύπου ΙΙΙ και ΙV η ιγνυακή έχει ορθότοπη πορεία αλλά παρεμποδίζεται από ινομυικές ταινίες οι οποίες πρέπει να διατέμνονται και να αφαιρούνται. Παράκαμψη της ιγνυακής γίνεται σε περιπτώσεις που οι βλάβες είναι μεγάλες.