fbpx


Περιστατικά

Ενδεικτικά περιστατικά αγγειακών παθήσεων

Eνδεικτικά περιστατικά αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον αγγειοχειρουργό Dr. Ιωάννη Γ. Κωτσικόρη.

  • Αντιμετώπιση περίπτωσης με πλήρη απόφραξη δεξιάς κοινής λαγονιου αρτηρίας και μεγάλη στένωση αριστερής κοινής λαγονιου .
  • Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ρήξης ευμεγέθους ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
  • Περίπτωση (σπάνια) ταυτόχρονης, ανοιχτής, αντιμετώπισης ανευρύσματος νεφρικής αρτηρίας και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
  • Διάσωση σκέλους μετά από διαχωρισμό λαγονίου και πολύωρης ισχαιμίας
  • Περίπτωση διπλού ψευδοανευρύσματος μηριαίας αρτηρίας
  • Περίπτωση διαχωρισμού θωρακικής αορτής
  • Περίπτωση στένωσης καρωτίδας
  • Περίπτωση απόφραξης έξω λαγονίου
  • Περίπτωση στένωσης ιγνυακής αρτηρίας
  • Περίπτωση στένωσης λαγονίου αρτηρία
  • Περίπτωση σακοειδούς ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
  • Περίπτωση ισχαιμίας σκέλους
Αντιμετώπιση περίπτωσης με πλήρη απόφραξη δεξιάς κοινής λαγονιου αρτηρίας και μεγάλη στένωση αριστερής κοινής λαγονιου .

Αντιμετώπιση περίπτωσης με πλήρη απόφραξη δεξιάς κοινής λαγονίου αρτηρίας και μεγάλη στένωση αριστερής κοινής λαγονίου .
Η ασθενής παρουσίαζε άλγος κατά την βάδιση στα 10 μ και μετά από αξονική αγγειογραφία διαπιστωθεί πλήρη απόφραξη της δεξιάς κοινής λαγονίου αρτηρίας και μεγάλη στένωση αριστερής λαγονίου. Έτσι οδηγήθηκε στο χειρουργείο και υπό αγγειογραφικο έλεγχο έγινε καθετηριασμός αρχικά αριστερής κοινής μηριαίας αρτηρίας και προώθηση σύρματος προς την έξω λαγονίο, κοινή λαγονίο και κοιλιακή αορτή. Εν συνέχεια έγινε το ίδιο και απο την δεξιά πλευρά χωρις ομως να είναι δυνατή η προώθηση σύρματος στην κοινή λαγονίο αρτηρία. Έτσι έγινε cross over καθετηριασμός και μετά από μεγάλη προσπάθεια προώθηση του σύρματος. Ακολούθησε προδιαστολή με μπαλόνι δεξιά και τοποθέτηση kissing stent με πολύ καλό αποτέλεσμα.

απόφραξη δεξιάς κοινής λαγονιου αρτηρίας

Εικόνα 1. Πλήρη απόφραξη κοινής λαγονιου δεξιά
Εικόνα 2. Μεγάλη στένωση αριστερής κοινής λαγονιου αρτηρίας

απόφραξη δεξιάς κοινής λαγονιου αρτηρίας

Εικόνα 3. Cross over καθετηριασμός δεξιάς λαγονιου λόγο αδυναμίας προωθήσεις σύρματος από την δεξιά πλευρά
Εικόνα 4. Προδιαστολη με μπαλόνι στη δεξιά λαγονιο αρτηρία

απόφραξη δεξιάς κοινής λαγονιου αρτηρίας

Εικόνα 5. Τοποθέτηση kissing stent
Εικόνα 6. Τελική αγγειογραφία.

Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ρήξης ευμεγέθους ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Ασθενής 77 ετών εισήχθη εκτάκτως στις 13/01/22 με ρήξη ευμεγέθους ανευρύσματος κοιλιακής αορτής (διάμετρος ανευρύσματος μεγαλύτερη των 9 εκ) στο Μediterraneo Hospital. O ασθενής ήταν αιμοδυναμικά ασταθής σε κατάσταση καταπληξίας (shock) με υπόταση, ταχυκαρδία, ολιγουρία και ταχύπνοια και η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Αμέσως έγινε αξονική αγγειογραφία όπου και διαπιστώθηκε η ρήξη και παρουσία μεγάλου αιματώματος στην κοιλιακή κοιλότητα (Εικόνα 1 και 2).

02 ενδαγγειακή αντιμετώπιση ρήξης ευμεγέθους ανευρύσματος κοιλιακής αορτης

Στην συνέχεια οδηγήθηκε κατευθείαν στο χειρουργείο όπου και έγινε ενδαγγειακή αντιμετώπιση της ρήξης με τοποθέτηση   υπονεφρικού διχαλωτού μοσχεύματος (εικόνα 3 και 4)

ενδαγγειακή αντιμετώπιση της ρήξης με τοποθέτηση υπονεφρικού διχαλωτού μοσχεύματος

O ασθενής διεγχειρητικά σταθεροποιήθηκε και με το πέρας της επέμβασης οδηγήθηκε στη ΜΕΘ με σκοπό την αιμοδυναμική, αναπνευστική και νεφρολογική (οξεία νεφρική ανεπάρκεια) ανάνηψη. Μετά από περίοδο 3 (τριών) εβδομάδων με τη συμβολή της ΜΕΘ του Ιατρικού κέντρου Αθηνών εξήλθε σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ασθενής, ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές συνεχίζοντας την καθημερινή του δραστηριότητα. Στον έλεγχο με αξονική αγγειογραφία  διαπιστώθηκε μείωση το ανευρυσματικού σάκου χωρίς σημεία ενδοδιαφυγής (εικόνα 5).

αξονική αγγειογραφία

Περίπτωση (σπάνια) ταυτόχρονης, ανοιχτής, αντιμετώπισης ανευρύσματος νεφρικής αρτηρίας και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Το ανευρύσματα της νεφρικής αρτηρίας αποτελεί σπάνια κλινική οντότητα και σε πρόσφατες μελέτες η συχνότητα του κυμαίνεται από 0,09% μέχρι 0,7%. Κατά κανόνα πρόκειται για αθηροσκληρωτικά ανευρύσματα επίσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα σακχαρώδους διαβήτη, ινομυϊκής υπερπλασίας και σπανιότερα εκδήλωση οζώδους πολυαρτηρίτιδας ή αρτηρίτιδας Takayasu.

Κλινική εκδήλωση

Η κλινική εκδήλωση μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική και να αποτελούν τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικό έλεγχο είτε συμπωματική και να εκδηλωθεί με νεφραγγειακή υπέρταση, θρόμβωση, πόνο, αιματουρία, και εξελικτική ανευρυσματική διάταση με σημαντικά ποσοστά ρήξης και/ή αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας. Η ρήξη σχετίζεται με ποσοστά θνητότητας μέχρι και 80 %. Κατά κανόνα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν όταν έχουν διάμετρο πάνω από 2 εκ. Η εμφάνιση κάποιας εκ των επιπλοκών σε ανευρυσματική διάταση πάνω του 1,5 εκ. αποτελεί ένδειξη για παρέμβαση.

Η συνύπαρξη και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι ακόμη πιο σπάνια και περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε ότι αφορά όχι μόνο την κλινική εικόνα με πιθανές επιπλοκές αλλά και  τον τρόπο αντιμετώπισής.

Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε μια τέτοια περίπτωση σε ασθενή 80 ετών ο οποίος προσήλθε με άτυπο κοιλιακό άλγος και οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Ο ασθενής αρχικά υπεβλήθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο και εν συνεχεία σε αξονική αγγειογραφία όπου και διαπιστώθηκε η συνύπαρξη ανευρύσματος νεφρικής αρτηρίας (3 εκ.) και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής (5 εκ) (Εικόνα 1 και 2). Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανατομικά το ανεύρυσμα της νεφρικής εντοπίστηκε στην έκφυσή της με παρουσία θρόμβου.

ανευρύσματος νεφρικής αρτηρίας ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Ιστορικό του ασθενούς

Tο ιστορικό του ασθενούς περιλάμβανε αρτηριακή υπέρταση, μέτρια ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας με συνοδό διάταση ανιούσης αορτής (49mm). Μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο ο ασθενής εισήχθη στην κλινική όπου υπό γενική και επισκληρίδιο αναισθησία υπεβλήθη σε ανοικτή, ταυτόχρονη, αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων. Συγκεκριμένα με μέση υπερ-υποομφάλιο τομή έγινε διάνοιξη λευκής γραμμής, είσοδος στην περιτοναϊκή κοιλότητα (διάνοιξη πρόσθιου και οπίσθιου περιτοναίου) και αναγνώριση παρανεφρικού ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, με συνοδό ανεύρυσμα αριστερής νεφρικής αρτηρίας. Αφού πρώτα έγινε απολίνωση κεντρικά και περιφερικά της αριστερής νεφρικής φλέβας (Εικόνα 3) και διατομή αυτής, υπό προσωρινό αποκλεισμό της κοιλιακής αορτής άνωθεν των νεφρικών αρτηριών και των κοινών λαγονίων, τοποθετήθηκε ευθύ μόσχευμα τύπου Dacron 18mm (διάρκεια αποκλεισμού των νεφρικών αρτηριών περίπου 25 λεπτά) (Εικόνα 4).

αριστερής νεφρικής φλέβα και μόσχευμα τύπου Dacron

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αξονική αγγειογραφία (προ 3 ημέρου) είχε αναγνωριστεί νηματοειδής ροή στην αριστερή νεφρική αρτηρία με έντονη παρουσία τοιχωματικού θρόμβου. Εν συνεχεία και έπειτα από προσωρινό αποκλεισμό της αριστερής νεφρικής αρτηρίας έγινε διάνοιξη του ανευρυσματικού σάκου με σκοπό τη διενέργεια παράκαμψης από το σώμα του μοσχεύματος της κοιλιακής αορτής προς τη νεφρική αρτηρία. Ωστόσο λόγω εκτεταμένης παρουσίας τοιχωματικού θρόμβου, σχεδόν σε όλο το μήκος της νεφρικής αρτηρίας διενεργήθηκε ανευρυσματεκτομή και πρωτογενής συρραφή. Τέλος ακολούθησε επιμελής αιμόσταση και συρραφή κατά ανατομικά στρώματα.

Ο ασθενής μετά το πέρας της επέμβασης (διάρκεια 3,5 ώρες) αφυπνίσθηκε επιτυχώς και ανένηψε ομαλώς ενώ παρέμεινε για το πρώτο 24ωρο στη ΜΕΘ για μετεγχειρητική παρακολούθηση. Το πρώτο 24 ωρο παρουσιάστηκε πολύ μικρή αύξηση της κρεατινίνης, όπου ομαλοποιήθηκε τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Ο ασθενής παρέμεινε επι 3ημερου σε απλό θάλαμο νοσηλείας για την πλήρη ανάρρωση και κινητοποίησή, του με άριστη εικόνα της μετεγχειρητικής, καρδιοαναπνευστικής και νεφρικής του λειτουργίας.

Διάσωση σκέλους μετά από διαχωρισμό λαγονίου και πολύωρης ισχαιμίας

Ο διαχωρισμός κατά την διενέργεια  ψηφιακής αγγειογραφίας αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη  σε ακρωτηριασμό του σκέλους αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το κέντρο μας ένας τέτοιος ασθενής με κρίσιμη ισχαιμία του δεξιού κάτω άκρου.

Πρόκειται για ασθενή 63 ετών η οποία εισήχθη επειγόντως στη κλινική τις πρώτες πρωινές ώρες στις 14/03/2019, λόγω οξείας ισχαιμίας δεξιού σκέλους μετά από διαγνωστική αγγειογραφία τραχήλου-εγκεφάλου  που διενεργήθηκε στον αγγειογράφο στις 13/03/2019. Περί ώρα 03:20 εισήχθη στα ΤΕΠ, όπου διαπιστώθηκε απώλεια κινητικότητας-αισθητικότητας του δεξιού σκέλους με συνοδό δικτυωτή πελίωση. Μετά από διενέργεια τρίπλεξ αρτηριών και αξονικής αγγειογραφίας διαπιστώθηκε διαχωρισμός της κοινής μηριαίας, έξω λαγονίου αρτηρίας και της επιπολής μηριαίας αρτηρίας, μέχρι την μεσότητα του μηρού, όπως και στο αρχικό τμήμα της εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας. Αποφασίστηκε  επείγουσα χειρουργική παρέμβαση με σκοπό την επαναιμάτωση του σκέλους. Περί ώρα 04:30 η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υπό γενική αναισθησία έγινε διάνοιξη του αγγείου μέχρι την έξω λαγόνιο (μέχρι σημείου με ικανοποιητική ροή αίματος),  εκτομή του έσω χιτώνα του αγγείου, παρασκευή της επιπολής μηριαίας, μέχρι υγιούς σημείου και της εν τω βάθει μηριαίας στο αρχικό τμήμα, όπου ο έσω χιτώνας καθηλώθηκε με ράμμα Prolene 6/0.

Εν συνέχεια παράκαμψη με μόσχευμα PTFE 7mm   από την έξω λαγόνιο στην εν τω βάθει και επιπολής μηριαία αρτηρία. Έγινε επιμελής αιμόσταση και τοποθέτηση παροχέτευσης. Συρραφή χειρουργικού τραύματος κατά ανατομικά στρώματα. Μετεγχειρητικά τριφασικά σήματα Doppler  στην ιγνυακή και διφασικά σήματα στην οπίσθια κνημιαία και ραχιαία. Μετά την αφύπνιση διαπιστώθηκε ότι παραμένει η απουσία αισθητικότητας με ήπια κινητικότητα στην ποδοκνημική άρθρωση.

Την 2η μετεγχειρητική ημέρα διενεργήθηκε CTA όπου δεν αναδείχθηκε ενεργός αιμορραγία στην περιοχή, ενώ επίσης , επιβεβαιώθηκε  η ομαλή ροή αίματος στο σκέλος. Την 3η μετεγχειρητική ημέρα το μεσημέρι διαπιστώθηκε ήπια μείωση και ένταση των σημάτων Doppler στην περιφέρεια με διατήρηση του σήματος Doppler στην ιγνυακή. Ήπιο οίδημα της γαστροκνημίας.

Την 4η μετεγχειρητική ημέρα λόγω επιδείνωση του οιδήματος της γαστροκνημίας με συνοδό άλγος και παράλληλη αύξηση της CPK, αποφασίστηκε μετά από ενημέρωση των συγγενών η εκ νέου μεταφορά της ασθενούς στο χειρουργείο για διενέργεια φασιοτομών και εκτίμηση της μακροσκοπικής εικόνας των μυών της γαστροκνημίας. Μετά τις φασιοτομές και στα τέσσερα διαμερίσματα παρατηρήθηκε προοδευτική βελτίωση των σημάτων Doopler  στον άκρο πόδι, χωρίς όμως βελτίωση της κινητικότητας και αισθητικότητας. Την 13η μετεγχειρητική ημέρα έγινε σύγκλειση των φασιοτομών στο χειρουργείο αφού προηγήθηκε επιμελής καθαρισμός των τραυμάτων, ενώ διαπιστώθηκε σχετική βελτίωση της μακροσκοπικής εικόνας των μυών του εν τω βάθει διαμερίσματος.

Η ασθενής εξήλθε την 15η  μετεγχειρητική ημέρα  (29/04/2019) με ομαλή κλινικοεργαστηριακή εικόνα, αιμοδυναμικά και αναπνευστικά σταθερή, με τριφασικό σήμα Doppler  στην περιφέρεια και σχετική βελτίωση της αισθητικότητας και κινητικότητας του σκέλους σε σχέση με την προεγχειρητική εικόνα. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή, επανεκτίμηση σε τακτική βάση και συνέχιση των φυσικοθεραπειών.

Περίπτωση διπλού ψευδοανευρύσματος μηριαίας αρτηρίας

Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση διπλού ανευρύσματος μηριαίας αρτηρίας σε θήλυ ασθενή 74 ετών μετά από παρακέντηση για τοποθέτηση κεντρικού καθετήρα κατά τη νοσηλεία της σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η ασθενής αντιμετωπίστηκε αρχικά σε κρατικό νοσοκομείο της περιφέρειας όπου και μεταγγίστηκε με αίμα και πλάσμα και κατόπιν σε έτερη ιδιωτική κλινική της πρωτεύουσας όπου διενεργήθηκαν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και κατόπιν διακομίσθηκε στην κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο για οριστική αντιμετώπιση. Κατά την εισαγωγή της εμφάνιζε μεγάλο αιμάτωμα στην αριστερή μηροβουβωνική χώρα, τοπικό πόνο και αρχόμενη ισχαιμία σκέλους με πελίωση. Από το ιστορικό της παρουσίαζε αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή και παχυσαρκία (ΒΜΙ>30). Μετά από ενημέρωση της ασθενούς και των συγγενών για το επείγον της κατάστασής της, αποφασίστηκε η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση εντός των επομένων ωρών. Μετά τη διενέργεια προεγχειρητικού ελέγχου και προετοιμασίας, η ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο όπου υπό γενική αναισθησία έγινε ανατομική παρασκευή της κοινής μηριαίας αρτηρίας και αποκλεισμό αυτής, εν συνέχεια παρασκευή της εν τω βάθει αρτηρίας και της επιπολής μηριαίας. Τα ψευδοανευρύσματα εντοπιστήκαν και παρασκευαστήκαν στο αρχικό τμήμα της επιπολής μηριαίας το ένα στο σημείο όπου αποτελούσε την είσοδο της βελόνας παρακέντησης και το άλλο στο απέναντί σημείο του αγγειακού τοιχώματος το οποίο αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα το σημείο εξόδου της βελόνας. Έγινε εκτομή αυτων και αποκατάσταση της συνέχειας του αγγείου με συρραφή των δυο σημείων. Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν άριστη χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή να απαιτηθεί νοσηλεία στη ΜΕΘ. Η ασθενής εξήλθε μετά από δυο ημέρες από την κλινική χωρίς συμπτωματολογία έχοντας διαφύγει πλήρως τον κίνδυνο.

Περίπτωση διαχωρισμού θωρακικής αορτής

Περίπτωση διαχωρισμού θωρακικής αορτής

Ασθενής ετών 40 διακομίστηκε στη Βιοκλινική Αθηνών στις 21/03/2014 με τραυματικό διαχωρισμό της θωρακικής αορτής μετά την έκφυση της αριστεράς υποκλειδίου αρτηρίας. Οδηγήθηκε άμεσα στο χειρουργείο και υπεβλήθη σε ενδαγγειακή αντιμετώπιση του. Αφού έγινε αποκάλυψη της δεξιάς κοινής μηριαίας αρτηρίας και παρακέντηση της δεξιάς βραχιονίου αρτηρίας έγινε αποκατάσταση με μόσχευμα τύπου Medtronic από το σημείο της έκφυσης της αριστεράς υποκλειδίου αρτηρίας και περιφερικότερα. Έγινε τελική αγγειογραφία, στην οποία και διαπιστώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης και η πλήρης απεικόνιση των αγγείων του αορτικού τόξου. Εν συνεχεία, έγινε συρραφή της κοινής μηριαίας αρτηρίας τοποθέτηση παροχέτευσης και σύγκλιση του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα. Μετά το πέρας του χειρουργείου, ψηλαφητός ελέγχεται ο αρτηριακός άξονας στα άνω (κερκιδική και ωλένιος αρτηρία άμφω) και κάτω άκρα (ραχιαία αρτηρία και οπίσθια κνημιαία αρτηρία άμφω). Στις 23/03/2014 έγινε αξονική αγγειογραφία, όπου και διαπιστώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης με διαφύλαξη των αγγείων του αορτικού τόξου. Εξιτήριο του ασθενή στις 23/03/2014 με οδηγίες.

Περίπτωση στένωσης καρωτίδας

Στις 26/03/2014 ασθενής ετών 72 με συμπτωματική στένωση αριστερής καρωτίδας 95% (εικόνα 1), υπό γενική νάρκωση υποβλήθηκε σε καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή, στη Βιοκλινική Αθηνών. Με τομή 1 εκατοστού προσθίως του στερνοκλειδομαστοειδή μυ έγινε διάνοιξη του υποδορίου, του μυώδους πλατύσματος, απολίνωση της προσωπικής φλέβας και παρασκευή της κοινής καρωτίδας, της έξω και έσω καρωτίδας. Αφού έγινε αποκλεισμός της έσω καρωτίδας πάνω από τη βλάβη, της κοινής καρωτίδας της έξω καρωτίδας και της θυρεοειδικής έγινε επιμήκης διάνοιξη της κοινής καρωτίδας προς την έσω μέχρι πάνω από την βλάβη. Εν συνεχεία, έγινε ενδαρτηρεκτομή (εικόνα 2), επιμελής καθαρισμός του αγγείου και τοποθέτηση εμβαλώματος με συνεχή συρραφή και ράμματα proline 6 mm (εικόνα 3). Μετά από επιμελή αιμόσταση έγινε συρραφή του χειρουργικού τραύματος και τοποθέτηση παροχέτευσης. Την επομένη, η παροχέτευση αφαιρέθηκε και δόθηκε εξιτήριο στον ασθενή τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα με οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.

Περίπτωση στένωσης καρωτίδας.

Περίπτωση απόφραξης έξω λαγονίου

Περίπτωση απόφραξης έξω λαγονίου

Η ασθενής Γ.Β. προσήλθε στο αγγειοχειρουργικό κέντρο με εικόνα ισχαιμίας αριστερού σκέλους και ισχαιμικών αλλοιώσεων πρώτου και πέμπτου δακτύλου. Από την κλινική εξέταση αψηλάφητη ελέγχεται η κοινή μηριαία αρτηρία αριστερά.
Στην ασθενή συνεστήθη αγγειογραφικός έλεγχος, στον οποίο αριστερά σημειώνεται πλήρης απόφραξη στην έκφυση της έξω λαγονίου αρτηρίας. Έγινε αγγειοπλαστική και τοποθέτηση cising stent.
Μετά την αγγειοπλαστική ψηλαφητές ελέγχονται η οπίσθια κνημιαία αρτηρία και η ραχιαία αρτηρία του ποδός άμφω.

Περίπτωση στένωσης ιγνυακής αρτηρίας

Περίπτωση στένωσης ιγνυακής αρτηρίας

Στον ασθενή Γ.Π. έγινε αγγειοχειρουργική εκτίμηση, λόγω άλγους δεξιού σκέλους και ισχαιμικών αλλοιώσεων.
Από την κλινική εξέταση αψηλάφητη ελέγχεται η ιγνυακή αρτηρία δεξιά. Στον ασθενή συνεστήθη αγγειογραφικός έλεγχος, ο οποίος ανέδειξε μεγάλη στένωση (>95%) στην ιγνυακή αρτηρία.
Στις 24/04/2014 έγινε αγγειοπλαστική της ιγνυακής αρτηρίας.
Μετά την αγγειοπλαστική ο ασθενής ελέγχεται με ψηλαφητές την ραχιαία του ποδός και την οπίσθια κνημιαία αρτηρία.

Περίπτωση στένωσης λαγονίου αρτηρία

Περίπτωση στένωσης λαγονίου αρτηρίας

Ασθενής εισήχθη στην Βιοκλινική Αθηνών στις 06.03.2014 με ισχαιμία αριστερού σκέλους και ισχαιμικές αλλοιώσεις.

Έγινε αγγειογραφία, κατά την οποία διαπιστώθηκε απόφραξη 90-95% της αριστερής έξω λαγονίου αρτηρίας μετά την έκφυση της έσω λαγονίου.

Εν συνεχεία, οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου και έγινε αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent.

Περίπτωση σακοειδούς ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Περίπτωση σακοειδούς ανευρύσματος κοιλιακής αορτήςΑσθενής εισήχθη στην Βιοκλινική Αθηνών με σακοειδές ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής στις 02/04/2014. Μετά από τον κλασικό προεγχειρητικό έλεγχο, έγινε ενδαγγειακή αντιμετώπιση του ανευρύσματος. Υπό γενική νάρκωση, αρχικά, έγινε παρασκευή των κοινών μηριαίων αρτηριών άμφω και εν συνεχεία, τοποθετήθηκε σωληνωτός ενδαγγειακός νάρθηκας τύπου Medtronic (Endurant II) κάτω από το ύψος τον νεφρικών αρτηριών μέχρι και ένα εκατοστό πριν από το διχασμό. Έγινε τελική αγγειογραφία, στην οποία διαπιστώθηκε η σωστή τοποθέτηση του ενδονάρθηκα χωρίς σημεία διαφυγής. Στη συνέχεια, μετά από επιμελή αιμόσταση, έγινε συρραφή των χειρουργικών τραυμάτων κατά στρώματα. Μετά το πέρας του χειρουργείου, ψηλαφητός ελέγχεται ο αρτηριακός άξονας άμφω (οπίσθια κνημιαία αρτηρία και ραχιαία του ποδός).

Περίπτωση ισχαιμίας σκέλους

Ασθενής ετών 56 προσήλθε στην Βιοκλινική Αθηνών στις 23/04/2014 σε επείγουσα βάση με ισχαιμία δεξιού σκέλους. Έγινε αγγειοχειρουργική εκτίμηση, στην οποία αψηλάφητες ελέγχονται ή πρόσθια κνημιαία αρτηρία, η οπίσθια κνημιαία αρτηρία και η ιγνυακή αρτηρία του δεξιού σκέλους. Επίσης, χωρίς σήματα Doppler ελέγχονται οι παραπάνω αρτηρίες. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε απώλεια αισθητικότητας και κινητικότητας της άκρας ποδός δεξιά. Ο ασθενής οδηγήθηκε σε επείγουσα αγγειογραφία, κατά την οποία διαπιστώθηκε πλήρης απόφραξη της επιπολής μηριαίας αρτηρίας δεξιά στη μεσότητα της και σε μήκος 2 εκ. (εικόνα 1). Ο ασθενής υπεβλήθη σε ενδαγγειακή αντιμετώπιση, στην οποία και έγινε αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent στο σημείο της βλάβης (εικόνα 2). Μετεγχειρητικά, ψηλαφητή ελέγχεται η πρόσθια κνημιαία αρτηρία, τριφασικό σήμα Doppler στην οπίσθια κνημιαία αρτηρία και ανάκτηση της αισθητικότητας και κινητικότητας (εικόνα 3, 4). Εξιτήριο τη δεύτερη μετεγχειρητική ήμερα με οδηγίες.



Με επικεφαλής αγγειοχειρουργό τον Dr. Ιωάννη Γ. Κωτσικόρη, αντιμετωπίζουμε όλες τις αρτηριακές και φλεβικές παθήσεις με τις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Dr. Ιωάννης Γ. ΚωτσικόρηςΑγγειοχειρουργικό ΚέντροΕπικοινωνία


Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας!


Copyright by Dr. Kotsikoris 2019. All rights reserved.