Ορισμός – η αορτοεντερική επικοινωνία είναι μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή στην χειρουργική της κοιλιακής αορτής. Όπως είναι γνωστό, η αορτoεντερική επικοινωνία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτογενείς ( αυθόρμητης επικοινωνίας μεταξύ του αυλού της αορτής και εντερικής έλικας), και δευτεροπαθής, σε χειρουργική αποκατάσταση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής ή σε αορτο-λαγόνια απόφραξη με την τοποθέτηση μοσχεύματος.
Συχνότητα – 0,17% μετά από εκλεκτική εκτομή του αορτικού ανευρύσματος, 0,2% μετά από τοποθέτηση μοσχεύματος στην αορτο-λαγόνια απόφραξη και 1,7 % μετά από επείγουσα αντιμετώπιση ΑΚΑ. Ο χρόνος εμφάνισης είναι από δύο ημέρες έως πάνω από 14 χρόνια από την στιγμή της επέμβασης.
Θνητότητα – κυμαίνεται από 35% σε 85% σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ενώ σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, φτάνει το 100 %.
Παθογενετικοί μηχανισμοί – το μηχανικό τραύμα (παλμούς του μοσχεύματος) και η μόλυνση του μοσχεύματος (στην CT παρουσία αέρα στο τοίχωμα του μοσχεύματος) είναι οι βασικοί μηχανισμοί δημιουργίας αορτοεντερικής επικοινωνίας. Το σημείο επικοινωνίας συνήθως είναι το δωδεκαδάκτυλο (80 %), ιδιαίτερα μεταξύ των το τρίτης και το τέταρτης μοίρας (60 %) και πιο σπάνια με έλικα του λεπτού εντέρου (13 %). Η επικοινωνία με το στομάχι, του παχέος εντέρου και του ορθού εντέρου είναι σπάνιες.
Κλινική εικόνα – χαρακτηρίζεται από επεισόδιο αιμορραγίας ΓΕ, 30-40% των ασθενών μπορεί να παρουσιάσουν κοιλιακό άλγος, οσφυαλγία με πυρετό ή σήψη λόγω της μόλυνσης του μοσχεύματος.
Διάγνωση – ενδοσκόπηση με την οποία μπορούμε να έχουμε εικόνα μέχρι τη τρίτη / τέταρτη μοίρα του δωδεκαδάκτυλο (η ακρίβεια της ενδοσκόπησης κυμαίνεται μεταξύ 25% και 73 %). Τα ενδοσκοπικά ευρήματα περιλαμβάνουν ενεργό αρτηριακή αιμορραγία, σωληνοειδής άνοιγμα ή παλμική δομή του τοιχώματος του εντέρου ή την επικοινωνία. Η CT ή Μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες ως προς την ανατομία και την αιτία που προκάλεσε την επικοινωνία (η ύπαρξη φυσαλίδος αέρα).
Αντιμετώπιση – χειρουργική αντιμετώπιση.