fbpx

Η κρίσιμη ισχαιμία σκέλους αποτελεί μια κλινική οντότητα η οποία απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση καθότι ο ασθενής κινδυνεύει άμεσα με γάγγραινα και ακρωτηριασμό του πάσχοντος μέλους.

Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το κέντρο μας ένας τέτοιος ασθενής με κρίσιμη ισχαιμία του αριστερού κάτω άκρου. Πρόκειται για άνδρα 55 ετών ο οποίος προσήλθε λόγω οξέος πόνου στο δεξί άκρο πόδα με συνοδό απώλεια κινητικότητας και αισθητικότητας. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε επίσης ψυχρότητα στην προκείμενη περιοχή καθώς και μη ψηλαφητές σφύξεις στη ραχιαία του ποδός και την οπίσθια κνημιαία αρτηρία. Από το ιστορικό του ο ασθενής παρουσίαζε αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, σακχαρώδη διαβήτη (πλημμελώς ρυθμισμένο), παχυσαρκία και κάπνισμα (>1 πακ/ημ). Επίσης από το ιστορικό του αναφέρθηκε επεισόδιο αρτηριακής εμβολής προ διμήνου το οποίο αντιμετωπίστηκε χειρουργικά (εμβολεκτομή) από έτερο αγγειοχειρουργό χωρίς ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς τα οποία αντιμετωπίζονταν έκτοτε συντηρητικά.

Από το παρακλινικό έλεγχο που διενεργήθηκε (triplex, αγγειογραφία) διαπιστώθηκε απουσία ροής από στην επιπολής μηριαίας και την εν τω βάθει αρτηρία με το αριστερό σκέλος να χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης  λόγω των ισχαιμικών βλαβών και  του πόνου ηρεμίας.  Αποφασίστηκε η έκτακτη εισαγωγή του ασθενούς σε συνεργαζόμενη κλινική όπου μετά την διενέργεια λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου και την ενημέρωση του ασθενούς για τους δυνητικούς κίνδυνους (υψηλή πιθανότητα ακρωτηριασμού) πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση προς αποκατάσταση της βλάβης υπό γενική αναισθησία. Με τομή στη βουβωνική περιοχή έγινε  παρασκευή της κοινής μηριαίας και των κλάδων της και εισαγωγή καθετήρα Fogarty για εμβολεκτομη αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς ήταν αδύνατη η προώθηση του καθετήρα πέραν του κάτω τριτημορίου της επιπολής μηριαίας, με πτωχή παλίνδρομη ροή (back flow) ενώ οι λίγοι θρόμβοι που αφαιρέθηκαν ήταν παλαιοί. Αποφασίστηκε η διενέργεια μηροϊγνυακής παράκαμψης σαν έσχατη λύση για την αιμάτωση του σκέλους. Έγινε άμεσα τομή στην έσω πλάγια περιοχή της κνήμης και παρασκευάστηκε η σύστοιχη ιγνυακή αρτηρία στο ύψος του τριχασμού όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη παλαιού θρόμβου στον τριχασμό και σε κάθε κλάδο χωριστά. Έγινε προσπάθεια θρομβεκτομης και στα 3 αγγεία όπου μόνο στην οπίσθιά κνημιαία είχε αποτέλεσμα με χαμηλό  back flow. Στη συνέχεια με τμήμα φλέβας έγινε αναστόμωση του αγγείου και  συνθετικού μοσχεύματος από την κοινή μηριαία.

Η απόφαση μας δικαίωσε καθώς στο τέλος της επέμβασης έγινε έλεγχος της περιφερικής αιμάτωσης με Doppler και οι περιφερικές σφίξεις στην οπίσθιά κνημιαία αρτηρία ήταν ακροατές. Ο ασθενής ανένηψε ομαλώς χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή παραγώγων ενώ παρέμεινε αιμοδυναμική και αναπνευστικά σταθερός καθ’ όλη την διεγχειρητική περίοδο. Άμεσα ο ίδιος ανέφερε εξάλειψη του πόνου ενώ αποκαταστάθηκε η κινητικότητα, η αισθητικότητα και η θερμοκρασία του πάσχοντος μέλους. Η κινητοποίηση του ασθενούς έγινε 24 ώρες μετεγχειρητικά και εξήλθε της κλινικής 48 ώρες μετά με αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη και αντιπηκτική αγωγή

Copyright by Dr. Kotsikoris 2019. All rights reserved.