Ο διαχωρισμός κατά την διενέργεια ψηφιακής αγγειογραφίας αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε ακρωτηριασμό του σκέλους αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το κέντρο μας ένας τέτοιος ασθενής με κρίσιμη ισχαιμία του δεξιού κάτω άκρου.
Πρόκειται για ασθενή 63 ετών η οποία εισήχθη επειγόντως στη κλινική τις πρώτες πρωινές ώρες στις 14/03/2019, λόγω οξείας ισχαιμίας δεξιού σκέλους μετά από διαγνωστική αγγειογραφία τραχήλου-εγκεφάλου που διενεργήθηκε στον αγγειογράφο στις 13/03/2019. Περί ώρα 03:20 εισήχθη στα ΤΕΠ, όπου διαπιστώθηκε απώλεια κινητικότητας-αισθητικότητας του δεξιού σκέλους με συνοδό δικτυωτή πελίωση. Μετά από διενέργεια τρίπλεξ αρτηριών και αξονικής αγγειογραφίας διαπιστώθηκε διαχωρισμός της κοινής μηριαίας, έξω λαγονίου αρτηρίας και της επιπολής μηριαίας αρτηρίας, μέχρι την μεσότητα του μηρού, όπως και στο αρχικό τμήμα της εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας. Αποφασίστηκε επείγουσα χειρουργική παρέμβαση με σκοπό την επαναιμάτωση του σκέλους. Περί ώρα 04:30 η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υπό γενική αναισθησία έγινε διάνοιξη του αγγείου μέχρι την έξω λαγόνιο (μέχρι σημείου με ικανοποιητική ροή αίματος), εκτομή του έσω χιτώνα του αγγείου, παρασκευή της επιπολής μηριαίας, μέχρι υγιούς σημείου και της εν τω βάθει μηριαίας στο αρχικό τμήμα, όπου ο έσω χιτώνας καθηλώθηκε με ράμμα Prolene 6/0.
Εν συνέχεια παράκαμψη με μόσχευμα PTFE 7mm από την έξω λαγόνιο στην εν τω βάθει και επιπολής μηριαία αρτηρία. Έγινε επιμελής αιμόσταση και τοποθέτηση παροχέτευσης. Συρραφή χειρουργικού τραύματος κατά ανατομικά στρώματα. Μετεγχειρητικά τριφασικά σήματα Doppler στην ιγνυακή και διφασικά σήματα στην οπίσθια κνημιαία και ραχιαία. Μετά την αφύπνιση διαπιστώθηκε ότι παραμένει η απουσία αισθητικότητας με ήπια κινητικότητα στην ποδοκνημική άρθρωση.
Την 2η μετεγχειρητική ημέρα διενεργήθηκε CTA όπου δεν αναδείχθηκε ενεργός αιμορραγία στην περιοχή, ενώ επίσης , επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή αίματος στο σκέλος. Την 3η μετεγχειρητική ημέρα το μεσημέρι διαπιστώθηκε ήπια μείωση και ένταση των σημάτων Doppler στην περιφέρεια με διατήρηση του σήματος Doppler στην ιγνυακή. Ήπιο οίδημα της γαστροκνημίας.
Την 4η μετεγχειρητική ημέρα λόγω επιδείνωση του οιδήματος της γαστροκνημίας με συνοδό άλγος και παράλληλη αύξηση της CPK, αποφασίστηκε μετά από ενημέρωση των συγγενών η εκ νέου μεταφορά της ασθενούς στο χειρουργείο για διενέργεια φασιοτομών και εκτίμηση της μακροσκοπικής εικόνας των μυών της γαστροκνημίας. Μετά τις φασιοτομές και στα τέσσερα διαμερίσματα παρατηρήθηκε προοδευτική βελτίωση των σημάτων Doopler στον άκρο πόδι, χωρίς όμως βελτίωση της κινητικότητας και αισθητικότητας. Την 13η μετεγχειρητική ημέρα έγινε σύγκλειση των φασιοτομών στο χειρουργείο αφού προηγήθηκε επιμελής καθαρισμός των τραυμάτων, ενώ διαπιστώθηκε σχετική βελτίωση της μακροσκοπικής εικόνας των μυών του εν τω βάθει διαμερίσματος.
Η ασθενής εξήλθε την 15η μετεγχειρητική ημέρα (29/04/2019) με ομαλή κλινικοεργαστηριακή εικόνα, αιμοδυναμικά και αναπνευστικά σταθερή, με τριφασικό σήμα Doppler στην περιφέρεια και σχετική βελτίωση της αισθητικότητας και κινητικότητας του σκέλους σε σχέση με την προεγχειρητική εικόνα. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή, επανεκτίμηση σε τακτική βάση και συνέχιση των φυσικοθεραπειών.